Mietteitä, ajatuksia
ilman logiikkaa ja järjestystä

04.04. 2021

AJATTELEN, SIIS EPÄILEN

Tämä kirjoitus ontäysin epätieteellinen ja todennäköisesti käyttäisit aikasi paremmin tekemällä
jotain muuta kuin lukemalla tämän.

Päätit siis jatkaa. Hyvä. Otsikko on mukaelma Rene Descartesin (syntyi 31.3.1596, kuoli 1650) maineikkaasta lauseesta Cogito ergo sum -Ajattelen siis olen. Tämän peruspilarin varaan Descartes pystytti laajan ajatusrakennelman.

Vallankumouksellisesta omaan minään ja omiin havaintoihin keskittyneestä subjektiivisuudesta tuli uuden ajan filosofian lähtökohta – niin Descartesin oman kuin uudenaikaisen filosofiankin.

Mielestäni hyvin harvoin, jos milloinkaan, inhimillisen tietouden olemassaolon aikana on yhteen lauseeseen kätketty niin paljon virheitä, kuin juuri tähän maineikkaaseen toteamukseen.


MIKSI AJATTELEN NÄIN?

Koko minuuden käsite on täynnä kummallisia olettamuksia ja ilmeisiä harhoja. Olisi ensin selvitettävä, että kuka se minä olen, joka ajattelee. Siinä se vasta pulma syntyykin. Mikä se minuus on? Onko se se sielu, identtiteetti tai henkiruumis ja jos on, niin missäs se sitten sijaitsee? (Timo Järvilehto: Missä sielu sijaitsee -teos). On parempi kääntyä viisaampien puoleen. Yksi ylen viisaista ja asioita paljolti miettineistä on Eckhart Tolle.

Eckhart Tolle (s. 16. helmikuuta 1948) on saksalainen, Kanadassa asuva henkinen opettaja, luennoitsija ja kirjailija. Tolle on opiskellut kirjallisuutta, kieliä ja filosofiaa. Hän tuli tunnetuksi vuonna 1997 julkaistulla teoksellaan "Läsnäolon voima: tie henkiseen heräämiseen" (The
Power of Now: A Guide to Spiritual Enlightenment)
. Kirja on ollut New York Timesin bestseller-listalla ja se on käännetty 33 kielelle.

Entäs sitten. Ennenkin on nähty, että ihmiskunta lähtee typeryyksien tielle yhden hurjan ohjaamana. (Lauri Viita: lutikka-runo) Mutta kuitenkin jotain: Tolle heräsi ajatukseen, että miksi hän voi olla välillä masentunut ja välillä riemastunut elon suloisuudesta. Johtopäätös oli, että häntä onkin kaksi!

Tämä jos mikä vetää maton alta Descartesin upeasta ajatustiivistelmästä. Nyt onkin kysyttävä, että kumpi se on se meistä, joka ajattelee. Tai onko peräti mahdollista, että näemme vain unta ja se meidän todellinen ajatteleva minämme on jossain toisaalla.

Päätän rauhoittaa tilanteen etsimällä lisää henkisiä opettajia ja käännynkin kirjallisuuden kautta suomalaisen zenin mestarin puoleen. Tämä edesmennyt maestro oli pasifisti, teosofi, puolustusministeri ja ennen muuta kaunopuhuja ja suurten ajatusten mestari. Mies istui Suomessa jopa linnassa mielipiteittensä vuoksi ja sai kuolemantuomion.

Hän on kirjoittanut teemaan sopivan teoksen: Yrjö Kallinen (1886 – 1976)
”Elämmekö unessa”. (Helsinki: Tammi, 1971.). Nyt siis vain mukava asento,
käyttöliittymä nimeltään kirja käteen ja seurustelemaan itseään viisaampien
kanssa.

Markku Sarastamo