PÄIVITYS 21.02.2022

LA ASTROFILO

"Me tiedämme varmuudella, että

Tanskassa, Norjassa ja Suomessa on ollut jurakaudella mannerolosuhteet. Kaikki
kerrostumat ovat kuitenkin kuluneet pois jääkausien aikana", kertoo
Geologian tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Keijo Nenonen. "Merenpinnan taso oli silloin erilainen. Lisäksi Huippuvuorten lähellä on Pohjois-Atlantin keskiselänne, joka repeää koko ajan,
kun mantereet liikkuvat erilleen", hän huomauttaa. Huippuvuorten kallioperä onkin paljon nuorempaa kuin Manner-Skandinavian kallioperä.

"Hirmuliskoja on voinut olla Suomenkin alueella, mutta niistä ei ole jäänyt mitään todisteita", kertoo paleontologian museon intendentti Anneli Uutela. Suomen alue oli jurakaudella kuivaa maata, niin myös nykyiset Itämeren ja Suomenlahden alueet. Jääkaudet kuluttivat kuitenkin
seitsemän metrin vahvuudelta peruskalliota ja kuljettivat mennessään kaiken
aineksen, mitä sen päällä oli.

(Wikipedia 2021)

Tässä kopio Jurakauden kasvisyöjäliskosta. (Fantasiaa.) Raudoitettua betonia. Metalliosat plasmaleikattua rautaa. Pituus 3,3m ja painoa noin 1000 kg.

ASTROFILON MUNA ON HARVINAISUUS (Fantasiaa).

MUNANTEON viimeisessä vaiheessa hion tekemässäni telineessä munan pinnan ja annan onton munan kuivua täydellisesti. Sitten uutan siihen pellavaöljyn, ohuen öljymaalin, sprayn ja osittain kultaan Kosmisen Astrofiloksen munan. Ja odotan, että syntyykö jälkeläisiä.

Nyt huomasin, että lisko tarvitsee myös munan. Tekemäni mallineen avulla tein savimallin, jos otin muotin ja valoin kipsiin munanpuolikkaan.

Näin saadusta kipsimallista viimeistelyn jälkeen tein muotin, jonka valan täyteen hienobetonia. Jännä paikka amatöörille.

Munamuotti kaksi on täytetty kipsillä. Nyt syntyy pulma. Materiaalit supistuvat erilailla ja on mahdollista, että kuivuessaan halkaisevat uloimman aineen, eli itse muotin.

Kipsi ei vielä irtoa, huolimatta irroittavasta väliaineesta. Odotan jännityksellä viikon verran. Hätätilassa on meistettävä kipsi pois ja vielä kerran hiottava munamuoto muotissa lopulliseen versioonsa.

Koska materiaalit supistuvat erilailla, oli odotettavissa muotin halkeaminen. Keksin idean ja seuraava muotti onnistuikin.

Nyt valan kaksi onttoa puoliskoa, liitän ne yhteen ja viimeistelen tekemässäni telineessä yhden Astrofilon munan. Massa on salaisuus.

Tämän jälkeen teen muotin, jossa on kaatoaukot ja ilmaukset ja valan lopullisen esineen.